dimecres, 6 de maig del 2015

Joan Obiols i March

Joan Obiols i March, treballador social








UNES PREGUNTES

De tots els temes i problemàtiques importants d'Oliana quin és a parer teu el més important?


Al meu parer i potser per deformació professional, la major problemàtica a abordar és la social. I amb un nivell ampli i sistèmic.

Des de la manca d’acompanyament a les persones més vulnerables o amb risc d’Oliana, a la seva estigmatització, o l’empobriment humà de les persones que l’habiten i no fan res per canviar cap problemàtica aliena. Sovint ens mirem massa el nostre melic… Un poble mancat d’interès pel benestar dels altres, d’esperit crític, d’interès per la cultura, és un poble pobre d’esperit. Al meu entendre.

Que passa amb l'habitatge a Oliana?. També serà una problemàtica interessant d’abordar, tenim habitatges deshabitats que són tresors arquitectònics abandonats i que no deixen de ser un risc, per altra banda, continuen havent-hi demanda de pisos i cases de protecció social. Des de fem Oliana Ja s’hi esta treballant creativament.

Alguna vegada he sentit la dita Olianesos mal entesos, penso que quelcom hi deu haver de cert. Potser per falta de coneixements o per que no s’ha sabut fer d'altra manera o pel desencís i decepció. Això cal canviar-ho. Penso que caure amb el..: - Com sempre s’ha fet així..! pot ser un passaport a l’estancament personal i col·lectiu.   

Una gent oberta, acollidora, participativa i mobilitzada pot ser-ne el millor antídot. La relació intercultural, per exemple, és bàsica per una convivència sana i madura.


De tots els punts forts d'un municipi com Oliana, quin és a parer teu el més rellevant i el qual s'hauria de potenciar?



Sens dubte, la seva gent i l’entorn que habita. Tenim un teixit associatiu molt bo i ric, cal seguir treballant per potenciar-lo i que no defalleixi. Tenim gent molt preparada que es cansa quan veu que darrera seu ningú vol assumir més responsabilitats, bons projectes queden a l'oblit o l’estancament, podem incentivar el canvi, la regeneració i que aquestes bones idees tirin endavant. Cal seguir acompanyant les entitats i facilitar la seva tasca en la mesura que es pugui.

Establir una base de dades de bones idees sorgides dels mateixos ciutadans, això pot aportar llum i implicació ciutadana a nivell polític. Obrir la política al carrer i fer-la més popular. (Quan una persona diu, jo passo de la política, no en vull saber res, no m'interessa. Ja s’està posicionant políticament).

Enlloc de pensar que pot fer el poble per mi, que puc fer jo per canviar-ne el que no m’agrada? Deixar la queixa a un lloc i implicar-se activament pot ser una bona solució a un problema d'Oliana i de qualsevol altre lloc.

El nostre territori és una potencialitat encara per descobrir, cal fer-ho amb cura, d’una manera sostenible i no sobreexplotar-la, començar a fer-ne unes bases sòlides de com volem que sigui el nostre turisme i facilitar-ne la seva coneixença arreu.

Oliana ha tingut des de sempre una llarga història de persones il·lustres en l'àmbit de la cultura, (penso que no se li ha fet justícia encara ara), i també la indústria, no podem perdre la seva referencia ni el seu bagatge. Alhora, tenim la capacitat per reinventar-nos


Quina creus que pot ser la teva aportació personal i/o professional a la candidatura de FEM OLIANA?



Em considero activista social, emprenedor i entusiasta.

Tot i que la meva posició en la llista és gairebé testimonial i simbòlica, perquè actualment no tinc plena disponibilitat, penso des del principi que Oliana és mereix com a mínim una oposició ferma. Crear una llista que perduri en el temps i que englobi diferents tendències d’esquerra del poble, ja és part de la meva aportació.

M’il·lusiona veure un equip divers de persones, amb ideals diferents i amb un fi comú, que vetlla pels interessos del meu poble. Que discuteix i s’enfada amb el que passa, que vol fer-ho bé, que s’enrabia, que s’equivoca, que ho reconeix, que reacciona, que s’esforça i que s’alegra quan les coses del poble van bé, que sap passar-s'ho bé i s’entristeix quan se sent sol, o que busca el caliu o la comprensió del grup. Perquè en definitiva, el grup és tant divers com Oliana mateixa. 

Puc aportar, l’experiència de treballar amb diferents grups. He dinamitzat i coordinat diferents grups de voluntaris i participat de moviments socials i organitzacions no governamentals que treballen amb pocs recursos, generant transformació social i benestar comunitari.

Puc aportar el meu temps, experiència i col·laboració amb els temes relacionats amb Fem Acció Social.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada